Csúszás mentesíts okosan – a legjobb fegyverek a jeges járda ellen!


Település:
Budapest, 8. kerület

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Létrehozva:
2020-01-22 16:46:26

Cikk írója:
Kovács István


Csúszás mentesíts okosan – a legjobb fegyverek a jeges járda ellen!

Vigyázat, csúszás veszély!⚠️ Ilyenkor télen, hó és fagy idején nagyon tudnak csúszni az utak. Használj környezetbarát síkosságmentesítő anyagokat, mint például a homok vagy az apró kőtörmelék, és ezekkel szórd le a járdát!

Csúszás mentesíts okosan – a legjobb fegyverek a jeges járda ellen!

Nem csak nagyon praktikus, de kifejezetten kötelező is, az ingatlanunkhoz tartozó járdafelületek csúszásmentesítése a fagyos és olykor csapadékos időben. Nyilvánvaló tehát, hogy ezzel télen foglalkoznunk kell. Azonban, hogy mit használhatunk és mi az, amit érdemes is, már korántsem olyan egyértelmű.
Jeges járda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jeges járda

Hiába nem a miénk az utca, mégis a kerítésünk előtt húzódó járdát magunk vagyunk kötelesek rendben tartani. Ráadásul jogszabály adta kötelességünk, hogy az ehhez használt szerek és eszközök nem károsíthatják a környezetet és nem tehetünk kárt a járda felületében sem. Milyen eszközeid maradnak a csúszásmentesítésre ennek fényében? Összegyűjtöttük!

Ha sűrűn hull a hó, és a szánkó vígan száll…

Persze nem a járdán, mert ott kötelesek vagyunk intézkedni. Ehhez szükségünk lesz egy masszív hólapátra, műanyag szálas erős seprűre és persze némi lelkesedésre. Ha ellapátoltuk a szép fehér havat, jöhet a csúszás gátlás. A hagyományosan használt só kb. -6 fokig válik be a jég eltüntetésére, de nem a legjobb megoldás. A konyhasó egyébként tiltott is, ám az útszóró sót is csak olyan esetben használhatjuk, ha az így keletkezett lé elvezetése megoldott és nincs közvetlenül füves terület a járdánk mellett. Az útszóró só asztali sóhoz képest kevesebb káros anyagot tartalmaz és lassabban oldódik, így a hatásfoka is jobb. A kloridok mellett pedig ásványi zúzalékot is tartalmaz, ami szintén akadályozza a csúszást. Azonban ekkor is szerencsésebb kerülni, hiszen a természetben sajnos kárt okozhatunk vele. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a kisállatok, sétáltatott kutyusok és utcai cicák talppárnáit kiszárítja, szétmarja, ráadásul a kiskedvencek teljes mértékben tehetetlenek ellene. Aztán ott van az is, hogy a bőr cipőket végleg tönkre vágja, és a többi lábbelin is igen csúnya nyomokat hagy a nátriumkloriddal elkeveredett hólé. Tehát ha lehet, sóból csak az útszórásra fejlesztett verziót használjuk és azt is csak vészesetben.

Zöldsó – avagy zeolit

Nem káros, nem is drága, de egy kicsit több utánajárás szükséges a beszerzéséhez, ezért érdemes előre gondolkodnunk és minél hamarabb beszerezni. A zeolitos kőzúzalék jégoldó tartalmának köszönhetően a nagyobb mínuszokban is jól megállja a helyét és mancsos barátainknak sem okoz gondot. Ne lepődj meg, ha nem feltétlenül zöld színű, nevét környezetbarát összetétele miatt kapta. Transheat – magyar fejlesztés a környezetért A hazai fejlesztésű, folyékony, környezetbarát jégoldónak nincsenek a sóhoz hasonló kellemetlen hatásai, viszont közel mínusz harminc fokig nagyon hatékony. Drágább, mint a só és a zeolit, ugyanakkor jóval kevesebbre van szükség. Négyzetméter viszonylatban, a konyhasó szükséges mennyiségéhez képest mindössze 10-15% Transheat-re lesz szükségünk.

 

Házi praktikák

A homok kiszórása is jó lehet „tűzoltásnak”, de amellett, hogy sártengerünk lesz, a hatásfoka a sóéval sem ér fel. Faforgács épp csak egy hajszálnyit kevésbé disznós módszer, egyáltalán nem káros, ám jóval költségesebb. A fatüzelésű háznál általában télen vég nélkül van hamu, ami hatásos. Viszont nem egy szép látvány, a cipőinkkel széthordjuk és vízzel elegyedett lúgos kémhatása a környezetnek és az állatoknak sem kifejezetten szerencsés.

Egészséges és büdös

Lakott területen kívül a cukorgyártás során melléktermékként keletkező vinasz is kiváló választás a jégtelenítéshez, ha szükségünk adódik rá. Nagy előnye, hogy trágyaként működik miután a talajba jut – így nem csak nem árt, de még hasznos is a növényeknek. Lakott területen viszont nem alkalmazzák erős, kellemetlen szaga miatt.

Ha elégedett azzal az eredménnyel, amelyet a nálunk megjelent hírdetése hozott, kérjük ne habozzon;- "használja a mond el a barátodnak funkciót"

Köszönjük!